You are currently viewing Csupán játék-e a videójátékok több 100 millió dolláros ipara, vagy annál több?

Csupán játék-e a videójátékok több 100 millió dolláros ipara, vagy annál több?

videojatek

Márkus Jáfet József

 

Napjainkban egyre többen játszanak videójátékokkal, de nem csak a játékosok aránya növekszik évről évre őrületes tempóban, hanem a bevétel is. A videójáték-ipar a 2023-as évre projektált jövedelme 249,60 milliárd US$, ami 2027-re a várakozások szerint eléri a 363,20 milliárd US$-t is. Hatalmas videójáték-stúdiók különböző platformokra gyártanak gigantikus büdzséű játékokat, egyre nagyobb piacra. De mégis milyen platformokból áll a videójáték-ipar és mennyi pénzt jelent mindez? Hogyan lehetséges az, hogy egy Harry Potter videójáték több bevételt termeljen, mint a Harry Potter filmek többsége?

Mobiljátékok

A videójáték-iparnak rengeteg különböző felhasználási felülete van, amik közül (bár méretarányosan nem a legnagyobb platform, de) jövedelmezőség tekintetében toronymagasan vezető pozícióval rendelkeznek a mobiljátékok. A mobiljátékok a videójáték-ipar piacirészesedéséből 2023-ban 45%-ot hasítanak ki és a várakozások szerint 2027-re a jelenlegi 1,9 milliárd felhasználóból 20,63%-os növekedéssel több mint 2,3 milliárd emberre fog duzzadni a játékosok száma.

A mobiljátékok sikerének titka a telefonok könnyű hozzáférhetőségében rejlik, elvégre az emberek döntő többségének ott lapul a zsebében a mobiltelefonja, amit elővéve pillanatok alatt belekezdhet egy játékba. Ideális azok számára, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak a buszon vagy vonaton. Az okostelefonok megjelenésével pedig a játékfejlesztési lehetőségek is gyarapodtak, illetve a játékok grafikai komplexitása is jelentős fejlődésen esett át, sőt online játékra is van lehetőség, nem úgy, mint a Nokia és Snake aranykorában.

Konzoljátékok

A legtöbb ember a konzolokra asszociál, amikor a videójátékok szóba kerülnek és ezt jogosan teszik, mert ezen a platformon terjedtek el több mint 40 évvel ezelőtt még az 1980-as években a mára már világszerte ismert játékok, mint például: Pacman, Mario Bros és Donkey Kong nevű játékok, akkor még Atari és Sega konzolokon.

A konzoljátékok 2023-ban a várakozások szerint 56 milliárd dollárt termeltek, ami 7,4 milliárd dollárral több mint 2022-ben volt. A mai legnagyobb felhasználóibázissal a Microsoft által birtokolt Xbox sorozat és a Sony által tulajdonolt Playstation sorozat rendelkezik. A régi pixeles játékok kora elmúlt, ezekkel a gépekkel már a 8K-s felbontást ostromolják hatalmas televízióképernyőkön a játékosok.

PC játékok


A számítógépes játékok népszerűségének titka, a PC gépek végtelen konfigurációs beállításainak ellenállhatatlansága. A videójátékok szerelmesei -pont, mint az autókéi vagy oly sok más hobbi űzői- szeretik személyre szabni a saját gépüket, és ezzel valami egyedit alkotni, amit magukénak érezhetnek.

Mindezt megtehetik és felépíthetik számítógépüket az általuk preferált videókártyával, processzorral és színesen világító vízhűtéssel, elvégre az igazán vagány. A PC játékosok száma már 2008-ban kis híján elérte az 1,1 milliárd főt, amit a várakozások szerint 2023-ra 1,85 milliárd főre tudott növelni.

AR/VR

Az Augmented Reality (AR) vagyis a kiterjesztett valóság és a Virtual Reality (VR) világa az egyik legkülönlegesebb a videójátékok körében.

Az AR-ban a valósághoz adunk hozzá digitális hatásokat. Erre a legnépszerűbb játék a 2016-ban megjelent Pokemon Go, ahol az okostelefonunk kameráján keresztül láthatjuk a különböző Pokemonokat.

A VR-ban viszont az emberek egy számítógép által generált világba csöppennek egy fejre illeszthető headsettel, ami olyan érzés, mintha a valóság lenne. Természetesen a grafikai világ még nem tart ott, hogy ez objektív szemmel is így legyen megítélve, de a jövőben ez változni fog, nem hiába költenek rá dollármilliárdokat. Igaz, a Mark Zuckerberg és a Meta által fémjelzett Metaverse, eddig hatalmas bukásnak bizonyult, ellenben hatalmas a potenciál ezen a területen, ami többek között Steven Spielberg világhírű filmrendezőt is megihlette a ,,Ready Player One” című mozifilm elkészítésére.

Felhőalapú játékok

A Cloud Gaming vagyis felhőalapú játékok a legújabb szegmense a videójáték-iparnak. Phil Spencer a Microsoft Gaming és Xbox vezetője úgy fogalmazott, hogy már nem a Nintendot és Sonyt tekintik a legnagyobb versenytársaiknak hanem a Googlet és Amazont, mert ők képesek rájuk veszélyes felhőalapú technológiát kifejleszteni.

A felhőalapú játékokban nem kell letölteni a játékot, hanem tetszés szerint kiválasztunk egyet az erre való videójáték-könyvtárból, elindítjuk és már játszunk is. Nincs töltési idő, nincs várakozás, hanem azonnali játék, ami igazán nagy előrelépés lehet a jövőben, elvégre a mai játékok többnyire 100 GB feletti tárhelyet igényelnek, aminek letöltését még gyors interneteléréssel is sok idő kivárni.

Harry Potter

Hogy a videójáték-ipar jelentőségét és népszerűségét kellő módon perspektívába helyezhessük, a következőt vegyük figyelembe: az idei év egyik legsikeresebb videójátéka a Harry Potter világán alapuló Hogwarts Legacy több mint 1,3 milliárd dollárt termelt, amit, ha összevetünk a filmekkel, akkor a második legsikeresebb lenne.

A büdzséje hasonló mértéket öltött, mint a filmeknek a maga 150 millió dollárjával mégis bevételben sikeresebb tudott lenni, mint a filmek többsége. Láthatjuk, hogy a videójátékok világában rengeteg pénz van, de nem csak azok között a játékok között amik egy bizonyos filmes világra építenek.

Idén szeptember elején jelent meg az Xbox exkluzív Starfield, az elképesztő népszerűségnek örvendő Skyrimet is készítő Bethesda Studiostól. A Starfield egy a világűrben kalandozni és felfedezni kívánó játékosoknak készült játék, ami teljesen eredeti és semmifajta előzménnyel nem rendelkező játék, mégis azt rebesgetik, hogy több mint egy milliárd dollárt termelhetett a Microsoftnak. Ez elképesztő összeg, annak fényében pedig pláne, hogy a Hogwarts Legacy-val egy évben van akkora kereslet még videójátékokra, hogy még egy játék elérje ezt a bevételi álomhatárt.

Mit hoz a jövő?

Az kétségtelen, hogy a videójátékok a mindennapjaink részei maradnak, a kérdés inkább az, milyen mértékű lesz a jövőben a növekedése az iparágnak. Ami garantáltan hatalmas robbanás és világsiker lesz, az a GTA VI, de ugyanígy szemmel kell tartani a felhőalapú játékok térnyerését is, és egy esetleges Metaverzum feltámadás is benne van a pakliban.

Ami biztos, hogy sok érdekességet és várakozni valót tartogat számunkra a világ ezen játékos része, így addig is mindenkinek kellemes játékot kívánok!

A Robinhood jelenség

A történelemben eddig példátlan gyorsaságú esést produkáltak a tőzsdepiacok 2020 márciusában. Fél évvel a piaci megrázkódtatás után, - amelyhez hasonlót 1929 óta nem látott a világ,...

Olvasd el a teljes cikket!