You are currently viewing A Robinhood jelenség

A Robinhood jelenség

NagyD_sima

Nagy Sándor Dávid

A történelemben eddig példátlan gyorsaságú esést produkáltak a tőzsdepiacok 2020 márciusában. Fél évvel a piaci megrázkódtatás után, – amelyhez hasonlót 1929 óta nem látott a világ, – a tőzsdeindexek történelmi rekordokat döntenek. Ennek a V alakú felívelésnek egy különös komponense a kisbefektetői réteg, amely idén még soha nem látott mértékben vesz részt a tőzsdei kereskedésben. A kisbefektetők legnépszerűbb platformja a Robinhood.com. A részvényvásárlás szilícium-völgyi úttörője már 7 éve tevékenykedik a piacon, és a márciusi időszakot követően kerültek igazán reflektorfénybe. De kik is ők valójában?

Robinhood traderek

A Robinhood online brókercég ingyenes számlanyitással, részvénytöredékekkel és jutalékmentes kereskedéssel nyerte meg a kistőkével rendelkező befektetőket. A 11,2 Milliárd USD értékű vállalat mára már több, mint 13 millió felhasználóval rendelkezik, amely csak 2020 első négy hónapjában 3 millióval emelkedett.

A felületnek szentelt hatalmas érdeklődést többek között a már említett kistőkéseket célzó kedvezmények, a koronavírus okozta kijárási tilalom és a tőzsdei kereskedés izgalmai növelték. A korlátozások miatt az Egyesült Államokban is megállt a sportfogadás, az emberek más szenvedélyt kerestek. Így fordult a figyelmük a tőzsde felé, ahol a kieső dopamint és adrenalint próbálták pótolni.

A Robinhood felhasználók influxához hozzájárult a cég platformjának játékszerű interfésze is, amelyet a vásárlásokat követő konfettiágyú és emojikkal tűzdelt értesítések tesznek teljessé. A tőzsde szerencsejátékként való kezelését támasztja alá Ivo Welch, a kaliforniai egyetem professzorának tanulmánya, aki a robintrack.net adatait felhasználva arra a következtetésre jutott, hogy a kisbefektetők szenzációkat hajszolva kereskedtek.

Így nem meglepő, hogy rendkívül népszerűek voltak a felhasználók körében azon részvények, amelyek nagy árfolyammozgást produkáltak. Ami külön érdekes, hogy a Robinhooderek 88-szor több kockázatos opciókba fektetettek be, mint egy rivális brókercég ügyfelei. Ezzel a már így is volatilis piac kilengéseire erősítettek rá, ami természetesen nem tetszett a többi résztvevőnek.

Jelenleg a kereskedés forgalmának 20-25%-át kitevő kisbefektetőkről kijelenthető, hogy önálló entitássá váltak, akik egymást követve, csordaszellemet idézve képesek a piacot mozgatni. Ez a fajta kiszámíthatatlanság pedig nem tetszik a szakembereknek. Rengetegen kritizálták, “dumb money”-nak titulálták a kisbefektetőket és szkeptikusan fogadták eredményeiket.

Mibe fektettek a Robinhood traderek?

A Robinhood traderek a tőzsde veteránjait megbotránkoztatva vásároltak részvényeket és ügyleteket. A piaccal homlok egyenest menve öntötték a pénzt csődeljárás alatt álló autó kölcsönző cég papírjaiba, repülőtársaságokba és mindenbe, aminek egy kicsit is köze volt a kannabiszhoz. Ezek után nehéz elképzelni, hogy a Robinhood traderek képesek lennének profitszerzésre. Erre azonban rácáfolt Ivo Welch. A professzor létrehozott egy olyan portfóliót, amelybe a Robinhood legnépszerűbb részvényeit választotta és megvizsgálta, hogyan teljesítettek. Ez a stratégia azonban, nem csak, hogy profitot generált, de a piacot is felülteljesítette.

A Robinhood víziója

Bár a Robinhood rengeteg botrányba ütközött az elmúlt évek során, (SEC nyomozás, fiókfeltörések és alkalmazás működési problémák), a cég töretlenül növekszik, csak idén a többszöri tőkebevonás hatására a névérték 30%-kal növekedett. A cég küldetése, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a pénzügyeket, így a mostani kereskedés mellett a jövőben növelni kívánja a portfólióját. Mára már elérhetőek videós oktató anyagok és hírlevelek, amelyek a felhasználók hozzáértését kívánják növelni. A jövőben megtakarítás számlát, hiteleket és biztosításokat is kívánnak nyújtani a Robinhoodereknek. Ezáltal egy olyan platformot hozhatnak létre, amelyben a felhasználók együtt nőhetnek a céggel, és amely az első részvényvásárlástól kezdve a nyugdíjig kíséri az ügyfeleket.

Források:
Popper, N. (2020): Robinhood Has Lured Young Traders, Sometimes With Devastating Results, The New York Times, elérhető: https://www.nytimes.com/2020/07/08/technology/robinhood-risky-trading.html, letöltés dátuma: 2020.11.10.

Portfolio.hu (2020): Kannabisz, autók és repülők – Csordaszellem a tőzsdéken, Portfolio.hu, elérhető: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201019/kannabisz-autok-es-repulok-csordaszellem-a-tozsdeken-452266, letöltés dátuma: 2020.11.10.
Massa, A. and Ponczek, S. (2020): The rise and stall of Robinhood’s addictive app, Financial Review, elérhető: https://www.afr.com/wealth/investing/generation-robinhood-free-trading-fractional-shares-and-confetti-20201026-p568pz, letöltés dátuma: 2020.11.10.