You are currently viewing Futball klub mint befektetés

Futball klub mint befektetés

befektetes

Dormán Balázs

Gondolhatunk-e a futball klubokra potenciális befektetésként, akár private equityként akár magánemberként?

2023. szeptember 13-án a 777 Partners, egy amerikai private equity, bejelentette, hogy elindították az angol Everton FC megvásárlásának folyamatát. 2015 óta a cég megvette az olasz Genoa FC-t, a belga Standard Liege-t, a német Hertha Berlint, a szerb Red Star FC-t, valamint a brazil CR Vasco Da Gama-t. Ezek mellett kisebbségi tulajdona van a spanyol Sevilla FC-ben és az ausztrál Melbourne Victory FC-ben.

2023. szeptember 21-én az Ares management, egy szintén amerikai private equity bejelentette, hogy 500 millió dollárt fektet az angol Chelsea FC-be. A cég korábban két alkalommal befektetett a Major League Soccer-ben (MLS) játszó Inter Miamiba, a legutóbbi 75 millió dolláros befektetés a múlt hónapban történt. A cég emellett 33,96 százalékos részesedést szerzett az Atletico Madrid holdingvállalatában, 181,8 millió eurós (193,4 millió USD) tőkeemelésért cserébe. Tavaly az Ares bejelentette, hogy 3,7 milliárd dollárnyi tőkét vont be, amelyet kizárólag sportligákba, -csapatokba és -franchise-okba történő befektetésekre fordít.

Ez a beruházási hullám oda vezetett, hogy a top 5 bajnokság csapatainak legalább 1/3-a kisebbségi részesedéssel private equity tulajdonban van.

A top 5 ligás klubok értékének jelentős növekedése áll a háttérben?

A Football Benchmark adatai alapján a ma legértékesebb Manchester City értéke kicsivel több mint 4 milliárd euró, míg 2016-ban mindössze 1,6 milliárd eurót ért. Az értéknövekedéshez nyilvánvalóan hozzájárult, hogy a csapat hatalmas sikereket ért el az elmúlt esztendőkben. Érdemes azonban megvizsgálni a másik manchesteri csapatot, a Manchester Unitedet, ami 2016 óta közepesen teljesít, mégis ugyanúgy tetten érhető a jelentős értéknövekedés, hiszen 7 éve a klub értéke 2,9 milliárd euró volt, ma azonban már 3,9 milliárd. Természetesen a klubok értéke és annak változása nagyban függ a múltjától és a csapat eredményeitől. Jó példa erre a Barcelona, akik az elmúlt években nem teljesítettek az elvárásoknak megfelelően sem a pályán, sem pénzügyi viszonylatban, a klub értéke mégis 31%-kal nőtt 2019 óta.

befektetes
Football Benchmark

A bajnokságok közül kiemelkedik az angol Premier League, aminek a bevétele majdnem kétszer annyi, mint a soron következő német Bundesliga és a spanyol Laliga bevételei. Azonban a top 5 bajnokság leghátrébb sorolt bajnokságának (Ligue 1) is 58% nőtt a bevétele az elmúlt 10 évben. Mindez felkeltette a legtöbb befektető figyelmét, mind a private equity-két mind a magánemberekét.

befektetes
A top 5 bajnokság bevételei 2012 óta (Statista)

Megnövekedett amerikai fókusz az európai futball klubbokra

2011-ben Lebron James kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Liverpool FC-ben, ezzel ő volt az egyike azoknak az amerikai közszereplőknek, akik elkezdtek befektetésként tekinteni az európai futballra. James döntése megtérült, hiszen a 12 évvel ezelőtti 6,5 millió dolláros befektetése ma körülbelül 44 millió dollárt ér.

2020 novemberében Ryan Reynolds és Rob McElhenney hollywood-i sztárok 2 millió fontért megvették az akkor 5. osztályban játszó Wrexham AFC csapatát. Sok embert meglepetésként ért, hogy miért pont egy wales-i kiscsapatot választottak, de 2 év alatt a csapat feljutott a 4. osztályba és az éves bevételük 404%-kal nőtt. A két tulajdonos, hivatásukhoz híven, készített egy 20 részes sorozatot, amit a Disney+ oldalán lehet streamelni, és hatalmas sikert arattak vele világszerte.

2023 nyarán J.J. Watt, amerikai futball sztár, és a Dude Perfect névre hallgató Youtuber csoport is kisebbségi tulajdonos lett a Premier League-be feljutó Burnley FC-ben. Tom Brady szintén kisebbségi tulajdonrészt vett a Birmingham City FC-ben ezen a nyáron, valamint Michael B. Jordan 2022 telén lett résztulajdonosa a Bournemouth AFC-nek.

Összeségében elmondható, hogy a foci, főleg a top 5 bajnokság és a nemzetközi tornák, egyre nagyobb figyelemnek örvendenek az Egyesült Államokban. Míg 2004-ben a népesség 2%-ának volt csupán a kedvenc sportja a labdarúgás, addig 2022-ben már 8% vallotta magáról ugyanezt, ami egy 340 milliós országban, ahol 3 nemzeti sport is van, jelentős növekedésnek számít. Minderre tanúbizonyságot ad, az Apple TV által készített sorozat, a Ted Lasso, ami egy amerikai edzőről szól, aki Angliában lesz sikeres fociedző. A Ted Lasso 11 Emmy-díjat nyert és az egyik lenézettebb sorozat megjelenése óta az Egyesült Államokban.

Futball klubok a tőzsdén

Jelenleg 15 tőzsdén jegyzett futball klub van, amiből 14 európai. Ezek közé tartozik a Manchester United, a Borussia Dortmund, az Ajax, az AS Roma, az SS Lazio és a Juventus is. Ezek a részvények sokkal inkább azt teszik lehetővé, hogy a szurkolók támogassák csapataikat, semmint, hogy befektetésként szolgáljanak.

Ugyanakkor nemrégiben arra is volt példa, hogy egy sportcsapat meglepően jó teljesítménye jelentős pozitív hatással volt a cég részvényárfolyamára. 2023 március 5-én, a Formula 1 szezon első versenyén, az előző évi konstruktőri versenyben 7. helyen végzett Aston Martin versenyzői, Fernando Alonso és Lance Stroll 3. és 6. helyen értek célba, óriási meglepetést okozva a sport követőinek körében. (Ez labdarúgó hasonlattal élve annak felelne meg, ha a Premier League-ben tavaly 15. helyen végző Bournemouth az idei szezon első 5 fordulója után a legjobb 3 között lenne.)

Erre a sikerre a befektetők is felfigyeltek, aminek az eredménye a másnapi tőkepiacon meg is mutatkozott, hiszen március 6-án az Aston Martin részvényárfolyama 22%-kal nőtt. Annak ellenére, hogy a Formula 1-es csapat csak egy része az Aston Martinnak, a versenyen elért teljesítményeik kihatással vannak a cég részvényárfolyamára.

Felmerül a kérdés, hogy vajon történhet-e hasonló eset egy futball klubnál, vagyis a csapat teljesítménye milyen mértékben befolyásolhatja a klub részvényárfolyamát, ezzel még spekulatívabb befektetési lehetőséget kínálva a befektetőknek.

A választ erre a kérdésre az elkövetkezendő 5-10 évben meg fogjuk kapni, ugyanakkor a növekvő kereslet az európai futball klubok iránt egyértelmű, a megtérülés pedig magas margint és relatív alacsony kockázatot jelent.

Források:

Ares management invests $500M in Chelsea FC (2023) Private Equity Insights. Available at: https://pe-insights.com/news/2023/09/21/ares-management-invests-500m-in-chelsea-fc/ (Accessed: 01 October 2023).

More than a third of US pro sports teams are tied to private equity (2023) Private Equity Insights. Available at: https://pe-insights.com/news/2023/09/14/more-than-a-third-of-us-pro-sports-teams-are-tied-to-private-equity/ (Accessed: 01 October 2023).

McCarthy, S. (2023) Private equity has stakes in more than a third of Europe’s top football clubs, FN London. Available at: https://www.fnlondon.com/articles/private-equity-has-stakes-in-more-than-a-third-of-europes-top-football-clubs-20230803 (Accessed: 01 October 2023).

Ostlere, L. (2023) Why Wrexham? how Ryan Reynolds and Rob McElhenney bought a club they’d never heard of, The Independent. Available at: https://www.independent.co.uk/sport/football/wrexham-fc-ryan-reynolds-football-league-b2336288.html (Accessed: 01 October 2023).

Beattie, T. (2023) YouTube stars ‘dude perfect’ set to join JJ Watt in Burnley Investment Group, mirror. Available at: https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/youtube-dude-perfect-burnley-investment-30657614 (Accessed: 01 October 2023).

Football clubs’ valuation: The european elite 2023 (no date) Football Benchmark – Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2023. Available at: https://www.footballbenchmark.com/library/football_clubs_valuation_the_european_elite_2023 (Accessed: 01 October 2023).

Fayed, A. (2023) 15 football clubs on stock market, Adam Fayed. Available at: https://adamfayed.com/15-football-clubs-on-stock-market/ (Accessed: 01 October 2023).

Lamb, J. (2023) Aston Martin shares race higher after results and strong F1 showing, Proactiveinvestors UK. Available at: https://www.proactiveinvestors.co.uk/companies/news/1008087/aston-martin-shares-race-higher-after-results-and-strong-f1-showing-1008087.html (Accessed: 01 October 2023).

Gamble, A. (2022) Lebron James pocketed $40m profit from Liverpool ownership as Reds up for sale, mirror. Available at: https://www.mirror.co.uk/sport/other-sports/american-sports/lebron-james-liverpool-fc-fsg-28430247 (Accessed: 01 October 2023).