You are currently viewing Létezhet stabil kriptovaluta? – röviden a stablecoin jelenségről

Létezhet stabil kriptovaluta? – röviden a stablecoin jelenségről

VargaB_sima.png

Varga Bence

A kriptovaluták legnagyobb gyengesége a volatilitás, gondoljunk csak a Bitcoin-ra, melynek árfolyamára milliók spekulálnak nap mint nap. Ez jelentősen megnehezíti egy stabil és biztonságos tranzakciókra épülő rendszer kiépítését. Valóban képes erre megoldást nyújtani, vagy a piac egyik legironikusabban elnevezett eszköze a stablecoin?

Mi is az a stablecoin?

A stablecoin-ok a többi kriptovalutához hasonlóan blockchain technológián alapszanak. Fontos különbség azonban, hogy míg legtöbbjük (például a Bitcoin és az Ethereum) decentralizált és értéküket a piaci kereslet határozza meg, a stablecoin-ok értéke valamilyen valutához kötött. Legtöbbjük dollárhoz, de megjelentek a piacon euró, arany és akár Ethereum-hoz kötöttek is. Ebből fakadóan ideális esetben az adott stablecoin árfolyama együtt mozog a valutával amihez rögzítik (Siddharth, 2021). 

Kiemelendő a Tether és az USD Coin, melyek amellett, hogy egymás versenytársai, a legnépszerűbbek is a piacon. Mindkettőt 1:1 arányban váltják dollárért, a különböző tőzsdéken kívül az előbbit a Tether hivatalos oldalán, az utóbbit pedig a Coinbase-nél. 

Milyen előnyei vannak a technológiának?

Amikor stablecoin-t vásárolunk, a kibocsátó szervezet (jelen esetben például a Coinbase) garantálja nekünk, hogy a kriptovaluta bizonyos részével egyenértékű dollár tartalékot (vagy vele megegyező pénzeszközt) képeznek eszközfedezetként. Ezt követően a gyors tranzakciós folyamatoknak köszönhetően hagyományos pénzhez képest sokkal gyorsabban tudunk más kriptovalutát vásárolni (Massari, 2021). Ez utóbbi igen hasznos, ha szeretnénk előnyt kovácsolni a kriptopiac változékonyságából, ugyanis egy esetleges gyengülés esetén azonnal tudunk vásárolni a kiszemelt kriptovalutából.

Hatékony eszköz lehet egy stablecoin nemzetközi cégeknek és magánszemélyeknek is, akiknek az utalásaik akár napokba is telhetnek még a magas díjak mellett is, főleg, a technológiailag kevésbé fejlett országokban. Az alacsony díjak, gyors pénzmozgási lehetőség és a relatív stabil árfolyam kinyithatja a kriptovaluták világát az eddig idegenkedők felé is, emellett lehetővé teszi a digitális hitelezést is. Ehhez a kriptovalutába fektetett pénzt használják fel, melyért cserébe természetesen kamatot is fizet az adott cég – így akár évi 10%-os kamatot is elérhetünk az általunk lekötött stablecoin-ért cserébe.  

Szabályozói felügyelet hiánya és veszélyek

A bizalom az egyik legfontosabb szempont minden valuta értékelésénél, nincs ez másként a kriptovalutáknál és azon belül a stablecoin-oknál sem. Vegyük példának a Tether-t, melynek kibocsátója a Tether limited, akinek kizárólagos joga van forgalomba hozni a valutát, visszaváltási garanciát is ők vállalnak rá. Azonban ez a cég se nem központi bank, de még nem is a hivatalos formában vett bank – a Brit Virgin-szigeteken kívül, ahol jegyezve van a cég (Dilmegani, 2021). Pénzügyi eszközeik felépítése nem teljesen transzparens, és szabályozói oldalról sincsen megfelelő törvényhozás a piac ezen részének kontrollálására (Portfolio.hu, 2021). 

Amennyiben egy tetszőleges stablecoin-t kibocsátó vállalattal bármi történik, megszűnik a garancia is, hogy valutánkat 1:1 arányban visszaváltják dollárra, euróra vagy bármi másra. Ugyan ez történhet akkor is, ha egyszerre túl sokan szeretnének kiszállni belőle. Erre a részletes vizsgálatok ellehetetlenítése miatt csak következtetni tudunk, a cégek önbevallása alapján – a Tether esetében a fedezet mindössze 3 százaléka készpénz (Dilmegani, 2021).

Miért működik mégis, mire célszerű odafigyelni?

Annak ellenére, hogy számos aggály merülhet fel a stablecoin kriptovaluták kapcsán, mégis
évek óta működnek és a többi szereplőhöz képest meglepően stabil árfolyam mellett teszik
ezt. Sikeres fennmaradásuk betudható több tényezőnek is, a magas koncentráció (például a
Tether jelentős része mindössze 100 tárcában helyezkedik el), a tulajdonosok érdekeltsége a
stabil árfolyam fenntartásában, szemben a spekulátorokat vonzó hagyományos
kriptovalutákkal.

Amennyiben el tudunk vonatkoztatni a “stablecoin” névtől, és megfelelően kezelni mivoltát,
egy nagyon hasznos eszköz lehet a kezünkben. A megkönnyített kriptovaluta vásárlás, az
azonnali és olcsó nemzetközi utalások mind a használat mellett szólnak. Azonban nem
szabad elfelejtenünk, hogy a stablecoin-ok értéke – mint minden fizetőeszköznek – csak
addig maradhat stabil, amíg megmarad a befektetői bizalom, kiegészítve esetünkben a
kibocsátó cégbe vetett hittel is.

Források:
Siddharth. (2021, October 21). What are stablecoins for — and how stable are
they? Financial Times. https://www.ft.com/content/16a5f891-0a59-47a1-8e62-
b9039d91b8c3
Massari, J. (2021, August 10). Stablecoins and the Future of Money. Harvard Business
Review. https://hbr.org/2021/08/stablecoins-and-the-future-of-money
Portfolio.hu. (2021, November 2). A pénzügyi rendszer stabilitását fenyegetik
stablecoinok?https://www.portfolio.hu/bank/20211102/a-penzugyi-rendszer-
stabilitasat-fenyegetik-stablecoinok-508268
Dilmegani, C. (2021, November 6). Tether USDT is possibly a scam but it can remain
valuable. AIMultiple. https://research.aimultiple.com/tether/