You are currently viewing Cherrisk by UNIQA, a magyar insurtech

Cherrisk by UNIQA, a magyar insurtech

insurtech-judak.jpg

Judák Jusztina

A Fintech cégek az utóbbi 10 évben jelentek meg és a pénzügyi szektor legtöbb szegmensében jelen vannak már, így a biztosítási piacon is. A hagyományos biztosítók mellett sorra jelennek meg az insurtech startupok, amelyek rengeteg innovációt hoznak a szektorba.

Insurtech megoldások Magyarországon

A magyar biztosítási piacon sok nagy múltú cég van jelen. A legtöbbjük lépést tart a biztosítási piac fejlődésével, applikációkat hoznak létre és insurtech cégekkel közösen fejlesztenek ki termékeket. Többek között az Aegon az Insurwiz-el karöltve értékesít block-chain alapú sípálya-biztosítást, a Generali pedig a Cristo alkalmazásán keresztül nyújt casco-t ügyfeleinek.

Szintén insurtech megoldásokat nyújt a Cherrisk online biztosítási platform, amely Magyarországon indult el elsőként 2018 szeptemberében, az Uniqa biztosító leányvállalataként. Kurtisz Krisztián, az Uniqa vezérigazgatója ötlete mentén, egy belső projektből nőtte ki magát önálló biztosító platformmá. Lényege, hogy a felhasználók az első lépéstől az utolsóig, online el tudják intézni biztosítási ügyeiket. Emellett célja a közösségépítés és ezzel együtt jótékony célok támogatása.

Gyorsaság, kötetlenség és játékosság

A Cherrisk 3 alappillére a gyorsaság, a kötetlenség és a játékosság. A gyorsaság az online ügyintézésből és az automatizált folyamatokból adódik, ezzel növelve az értékesítés hatékonyságát. Tanácsadók helyett Emma, a chatbot segíti az ügyfeleket, neki feltehetik kérdéseiket, ő pedig 11 kérdés után akár 3 termékre kiterjedő ajánlatot is tesz számukra. Természetesen a bonyolultabb folyamatokhoz az ügyfélszolgálat munkatársai is elérhetőek. A kárbejelentést is online tehetjük meg, írásban, képekkel dokumentálva.

A kötetlenség olyan működési jellemzőket takar, amelyek sokaknak újdonságként szolgálhatnak a szektorban. A Cherrisk a hagyományos biztosítási modellekkel ellentétben nem éves szerződéseket köt. A lakás- és balesetbiztosítás díját az ügyfelek havonta tudják befizetni. Amennyiben befizetik az adott havidíjat, van biztosítás, ha viszont valamilyen okból nincs rá szükségük, megszüntetik a szolgáltatást, hasonlóan, mint egy streaming szolgáltatónál. Tehát nem kötelező hosszú távon elköteleződniük a biztosító mellett.

Az üzleti modell harmadik fontos része az ügyfélélmény, ugyanis Kurtisz Krisztián szerint ez a sikeresség kulcsa a jövő szolgáltatásszektorában. A biztosítási folyamatokat cseresznyékkel gamifikálták. A Cherrisk Go alkalmazáson keresztül az ügyfelek testmozgással, biztonságos vezetéssel gyűjthetnek cseresznyéket, de az olyan tevékenységekért is jutalom jár, amelyek csökkentik az esetleges balesetek kockázatát. A cseresznyék beválthatók „goodie” nevezetű nyereményekre, illetve támogathatunk velük olyan alapítványokat, amelyek kapcsolatban állnak a biztosítóval. A jótékonysági programokkal a közösség és a biztosító egyben társadalmi értéket is tud teremteni.

A Cherrisk sikere

A Cherrisk mindössze a második születésnapját ünnepelte szeptemberben, mégis nem várt sikereket ért el. Egy év alatt több mint 21000 regisztrált ügyféllel rendelkezett és a szerződéskötések száma 24000 felett volt, emellett 3,07 millió jótékonysági támogatást nyújtottak a kiválasztott szervezeteknek. 2 év alatt pedig a Cherrisk Go alkalmazást közel 200 ezren töltötték le és összesen több mint 12 millió forintnyi támogatást osztottak ki.
A 2019-ben a felhasználók száma meghaladta a 100 ezret, ár bevételük pedig 180,4 millió forint volt (nem auditált).

A Cherrisk sikerét erősíti, hogy 2020 tavaszán Magyarország után Németországban is megkezdték a terjeszkedést. Ez azért is lényeges, mivel a Uniqa eddig nem volt jelen az országban, így tulajdonképpen a Cherrisk önállóan tör be a német piacra. Jelenleg már több mint 35 ezer felhasználóval rendelkeznek. Így nevezhetjük a Cherrisket a legsikeresebb magyar insurtech-nek.

Források:
A Cherrisk lesz a biztosítás új modellje? [WWW Document], n.d. . Portfolio.hu. URL https://www.portfolio.hu/uzlet/20181115/a-cherrisk-lesz-a-biztositas-uj-modellje-304528 (accessed 10.31.20).
Belehúzott az Uniqa Biztosító, kilőtt a Cherrisk [WWW Document], n.d. . Portfolio.hu. URL https://www.portfolio.hu/bank/20190529/belehuzott-az-uniqa-biztosito-kilott-a-cherrisk-325907 (accessed 10.31.20).
Berobbant az insurtech-forradalom a magyar biztosítókhoz, újdonságok tömegével jöttek elő [WWW Document], n.d. . Portfolio.hu. URL https://www.portfolio.hu/uzlet/20200207/berobbant-az-insurtech-forradalom-a-magyar-biztositokhoz-ujdonsagok-tomegevel-jottek-elo-414957 (accessed 10.31.20).
Fintech Világa – Cherrisk – Fintech.hu [WWW Document], n.d. URL https://fintech.hu/fintech-vilaga-cherrisk/ (accessed 10.31.20).
HUNFINTEC_2020_MAGYAR_FINTECH_BOOK_e-book_WEB.pdf, n.d.
Biztosítás: online kötjük?, 2018. . NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. URL https://nrc.hu/nrc-hirek/biztositas-online-kotjuk/ (accessed 10.31.20).
Itt a bejelentés: betör Németországba az egyik legizgalmasabb magyar insurtech újítás – Portfolio.hu [WWW Document], n.d. URL https://www.portfolio.hu/bank/20200504/itt-a-bejelentes-betor-nemetorszagba-az-egyik-legizgalmasabb-magyar-insurtech-ujitas-429344 (accessed 10.31.20).