You are currently viewing A flow állapot: a hatékonyság kulcsa

A flow állapot: a hatékonyság kulcsa

hatekonysag

Osgyáni Áron

Mindenki számára ismerős lehet az a helyzet, amikor úgy érezzük, hogy sosem érünk a felénk tornyosuló feladatok végére. Ilyenkor gyakran elgondolkodunk azon, hogy hogyan dolgozhatnánk hatékonyabban. A flow állapot kihasználása a hatékonyság következő szintjének elérésében nyújt hatalmas segítséget.

Mi is az a flow állapot?

A flow koncepcióját Csíkszentmihályi Mihály, magyar pszichológus alkotta meg. A flow állapot egy olyan élmény, amelyben az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, és minden más eltörpül mellette. (Csíkszentmihályi, 1990) A flow állapotot gyakran a csúcsteljesítmény állapotaként írják le, és számos pozitív hatással járhat, beleértve a megnövekedett motivációt, a kreativitást és a boldogságot. A flow állapot és a hatékonyság kapcsolata számos kutató érdeklődésének tárgya volt. A kutatások azt mutatják, hogy a flow állapotban lévő emberek hatékonyabban végzik a feladatokat, mint azok, akik nem flow állapotban vannak.

A flow állapot által elért fokozottan hatékonyság okai

A flow állapotban úgy érezzük, hogy az idő csak úgy elrepül. Ez segít abban, hogy koncentráltak maradjunk a feladatra, és ne vonják el a figyelmünket a külső zavaró tényezők. Flow közben az emberek teljesen elmerülnek a feladatban, és a külvilágot teljes mértékben kizárják. Az önmegvalósítás érzése is nagyban hozzájárul a hatékonyság fokozásában. A flow állapotban úgy érezhetjük, hogy a képességeinket a maximumon használjuk fel, és csúcsteljesítménnyel dolgozunk. Ez az érzés motivál a feladat folytatására, és ösztönöz arra, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Hogyan kerüljünk flow állapotba?

Az állapot eléréséhez nincsen garantáltan működő képlet, de az alábbiakkal nagyban megnövelhetjük esélyeinket a flow állapot elérésére. Fontos szempont a kihívás és a képességeink egyensúlyának megléte. A flow állapot akkor jön létre, ha a feladat kihívást jelent, de nem túl nehéz. Ha a feladat túl könnyű, akkor unalmassá válik, ha pedig túl nehéz, akkor frusztrálóvá válik. A kihívás és a képességek egyensúlya a hatékonyság szempontjából is fontos, mivel segít abban, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk. Elengedhetetlen, hogy koncentráljunk a feladatra, és kerüljük a zavaró tényezőket. Bontsuk fel a feladatokat apróbb részekre, amelyek kisebb erőfeszítéssel elérhetőek, és könnyen nyomon követhetőek. Tűzzünk ki magunknak egyértelmű célokat, amelyeknek elérése kihívást jelentenek, de nem frusztrálóan nagy kihívást.  

Fontos megemlíteni, hogy a feladat végzése közben ne helyezzünk nyomást magunkra, hogy mindenképp elérjük a flow állapotot. Ha szüntelen ezen jár az agyunk, az kellőképpen zavaró tényező lehet ahhoz, hogy ne legyünk képesek elérni az áhított állapotot. (TED-Ed, 2023) (Kotler, S., 2022)

Összegzésképp, ha szeretnénk hatékonyabban dolgozni, akkor a fentebb leírt lépések figyelembevételével könnyebben elérhetjük a kívánt flow állapotot, amelynek segítségével a lehető legjobb teljesítményt nyújthatjuk.

Források:

Csikszentmihalyi, M. (1990). Flow. New York, USA: Harper Collins.

Kotler, S. (2022). How to enter ‘flow state’ on command | Steven Kotler for Big Think. YouTube. Elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=znwUCNrjpD4&ab_channel=BigThink [Hozzáférés ideje: 2023. december 9.].

TED-Ed. (2023). How to enter flow state. youtube.com. Elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=0rIjFCNay2Q&ab_channel=TED-Ed [Hozzáférés ideje: 2023. december 9.].