You are currently viewing A kiégés és a pandémiás tanácsadás kapcsolata

A kiégés és a pandémiás tanácsadás kapcsolata

kieges_markus_jafet

Márkus Jáfet

Napjaink gyakran használt kifejezésévé vált a ,,burnout”, vagyis a kiégés. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kiégés egy olyan szindróma, amely a krónikus munkahelyi stressz következménye, amelyet nem kezeltek sikeresen. Mégis milyen kapcsolatban állhat egymással a kiégés, és a tanácsadás? A pandémia milyen változásokat eszközölt a tanácsadói szegmensben?

A kiégés és tanácsadás kapcsolata

A tanácsadó cégek hierarchiájában a seniorok, és partnerek feladatai elsősorban a különböző kapcsolataik révén, munka behozása a cégbe. Emiatt gyakran előfordulhat olyasmi, hogy éppen sok munkát sikerült szereznie a szenioroknak, viszont a cég dolgozóinak létszáma nem növekedett jelentősen, tehát a meglévő junioroknak, és kevésbé magas pozícióban lévő munkaerőnek kell sokkalta többet dolgoznia.

Ebből kifolyólag, a tanácsadó cégek jól teljesítő, és magas munkabírású személyiségeket keresnek, akik nem riadnak vissza ha a heti 40 órán felül is általánosságban véve dolgozniuk kell. Ez könnyen egy örvénylő munkaspirállá alakulhat át, melynek eredményeképpen egy-egy dolgozó napi 12-14 órát is belefektet a munkába, ami során egyre frusztráltabbá válhat, és a végén kiéghet a végeláthatatlan mennyiségű munkától. Ez egy hatalmas probléma nem csak a munkavállalónak, de a munkáltatónak is, elvégre a Service Performance Insight -egy globális kutatói, és tanácsadói cég- számításai szerint egy tanácsadó elvesztése cégen belül akár 150 ezer dollárba is kerülhet.

Tanácsadás a pandémia alatt

A covid minden munkáltató, és dolgozó elé rengeteg új kihívást állított. Alapjaiban változtak meg a munkavállalói szokásaink, és az egymással való interakciós csatornáink. Míg korábban az emberek a munkahelyen, vagy az ügyfélnél személyesen odamehettek egymáshoz, és könnyen meg tudtak beszélni egy-két projekttel kapcsolatos részletet, addig a pandémia alatt ezt nem tehették meg. Csupán online meetingek folytán tudtak kommunikálni, ami sokkalta körülményesebb, és kényelmetlenebb is. Illetőleg a világjárvány adta megváltozott gazdasági helyzet sok cégnél leépítéseket eredményezett, amidőn is a ,,more with less” elve érvényesült, tehát még több munkát kellett, még kevesebb munkavállalóval elvégeztetni, ami a tanácsadó cégeknél felépítésüknél fogva eleve probléma szokott lenni.

A nagy tanácsadó cégek (Deloitte, PwC, McKinsey) munkavállalói mind szörnyű munkakörnyezetről számoltak be a pandémiás, és home office-s időszak alatt. Nem volt ritka a heti 80 óra munka sem, sőt aki ki akarta venni a szabadságát ferde tekinteteket kapott, elvégre ,,Minden zárva van, úgysem tudsz sehova menni.” volt a hozzáállás. Általánossá vált a hajnali kettő órakor végzés, és hétvégente is rendszeresen felhívtak egy meetingre, hogy átbeszéljétek a részleteit egy munkának. Sokan csak azért nem mondtak fel, mert úgy érezték bírniuk kell, és a többiek is zokszó nélkül végzik a dolgukat.

 Ehhez hasonlatos körülmények között egyáltalán nem ideális dolgozni, így nem csoda, hogy az embereken hamar úrrá lett a kiégés, sőt rengetegen ott is hagyták a tanácsadói pályát, a kifejezetten magas fizetések ellenére is.

A cégek reakciói a helyzet kezelésére

A pandémia időszaka alatt hamar olyan súlyossá vált a tanácsadók hiánya, hogy a cégek is változtattak a korábbi munkaszokásokon. Igyekezetük egy fenttarthatóbb, és kevésbé kiégető munkahely megteremtésére irányult.

Ennek jegyében a McKinsey például ingyenes juttatásként fizeti a pszichológushoz járást, míg a PwC 25%-al csökkentette a meetingek átlag idejét. A Boston Consulting Group hasonló ötlet alapján az 1 órás meetingjeit 50 percesre csökkentette. Sőt ezen túlmenően a PwC bátorítja az alkalmazottait, hogy nyugodtan nyomják ki a hívásokat péntekenként. 

A nagy tanácsadó cégek erőfeszítései értékelendők, és mindenféleképpen jó irányba mutatnak. A világjárvány hatásai pedig lecsengőben vannak, így némi visszarendeződést már láthattunk, és csak remélni tudjuk, hogy hasonló nem fog megismétlődni soha a tanácsadás világában (sem). Elvégre egy tanácsadó cégnek a legnagyobb értéke az emberi munkaerő, és ezért kiemelt fontossággal bír az ő mentális egészségük, és annak karbantartása.

Források:

Cheong, W. (2021): Consulting Confessions: 6 current and former staffers at Deloitte, PwC, and other top firms detail pandemic burnout, Business Insider, elérhető: https://www.businessinsider.com/burnout-consulting-firms-deloitte-pwc-big-four-2021-4, letöltés dátuma: 2022.10.27

Tadros, E. (2021): Culture of always saying ”yes”, leads to consultant burnout, Australian Financial Review, elérhető: https://www.afr.com/companies/professional-services/culture-of-always-saying-yes-leads-to-consultant-burnout-20210903-p58okq, letöltés dátuma: 2022.10.27

Whelan, D. (2021): The Not So Obvious Way, To Address Consulting Burnout, Forbes, elérhető:https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2021/07/14/the-not-so-obvious-way-to-address-consulting-burnout/?sh=5d6e4670687d, letöltés dátuma: 2022.10.27