You are currently viewing Megérkezett a Revolut Bank Magyarországra. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Megérkezett a Revolut Bank Magyarországra. Mit jelent ez a gyakorlatban?

SuhajdaK_sima

Suhajda Krisztián

2021. Szeptember 28-án számos hazai hírportálon olvashattuk, hogy a Revolut mostantól bankként (is) üzemel Magyarországon. Cikkemben arról értekezek, hogy pontosan mit jelent a bankká válás, illetve, hogy miben változik a Revolut eddigi szolgáltatáscsomagja a banki ügyfelek számára.

A Revolut eddig

A Revolut idáig nemzetközi fizetésekre szakosodott fintech startup volt, banki hátérrel, úgynevezett neobank volt. Eddig csak úgynevezett e-money licenccel rendelkezett, ami azt jelenti, hogy nem voltak bankok, közvetetten tárolták ügyfeleik pénzét más pénzintézeteknél: jelen esetben Barclaysnál és a Lloydsnál. (Portfolio, 2019) Ebből az következik, hogy a pénzünket nem védte semmilyen betétbiztosítási alap. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a startup csődje esetén igen, a bank csődje esetén azonban nem kaptuk volna vissza a pénzünket.

Revolut, mint bank

Az előzőekből következik, hogy az egyik sarkallatos változás az, hogy a banki szolgáltatásra áttérő ügyfelek is részesülnek a betétbiztosításból, melynek értékhatára az Európai Unión belül egységesen 100.000 Euro. Fontos megjegyezni, hogy ez a biztosítás nem összekeverendő a magyar bankok csődvédelmi alapjával (OBA – Országos Betétbiztosítási Alap), hiszen a Revolutnál a litván betétbiztosítási rendszer által vagyunk biztosítva. (Portfolio, 2021)

A tény, hogy a Revolut bankká vált, nem csak a biztosításra van hatással, hanem a kínálható/kínált szolgáltatásokra is. Litvániában és Lengyelországban például már hitelkártyát, hitelkeretet, illetve bizonyos feltételekkel személyi kölcsönt is nyújtanak. Ezen szolgáltatások hazai bevezetése még várat magára, de az említett példák következtében nagy valószínűséggel csak idő kérdése.

Mit hoz a jövő?

Akkor most a Revolut is az lesz, mint a miket hivatott volt lecserélni? – vetődhet fel joggal a kérdés. Úgy vélem azonban, hogy a Revolut még jóideig (reméljük soha) nem lesz olyan monolitikus, túlbürokratizált szervezet, mint amilyen a legtöbb nagybank most.

Vitán felül áll, hogy mostantól több szabályozásnak kell megfelelnie, viszont az a nagyfokú innováció, amely a Revolutot népszerűvé tette, ugyanúgy megmarad. Nem szabad elfelejteünk, hogy a Revolut töredékáron kínál kereskedési lehetőseget devizákkal, részvényekkel, kriptovalutákkal, az ETF-ek bevezetése pedig folyamatban van.

Ezen felül szintén az elsők között dolgoznak a “Buy now, pay later” nevű, rövidtávú hitelezési lehetőséget biztosító szolgáltatás bevezetésén is. (Finextra, 2021)

TLDR

A Revolut tehát mostantól hazánkban is bankként működik, amely a rengeteg új lehetőség mellett rengeteg új feltételt is szab a cég felé. Aki áttér a banki szolgáltatások használatára, az mostantól teljes biztonságban tudhatja a pénzet, amellett, hogy élvezheti a Revolut eddigi előnyeit. A jövőben pedig a banki ügyfelek számára az elérhető szolgalátatások mennyisége és minősége mindenképpen nőni fog, kiindulva más országok tapasztalataiból, illetve a cég tervezett innovációiból.

Források:

Finextra. (2021). Finextra.com. Forrás: https://www.finextra.com/newsarticle/38783/revolut-plans-to-compete-on-buy-now-pay-later-market–evening-standard
●Portfolio. (2019). Portfolio.hu. Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/20190624/osszehasonlitottuk-a-ket-bankgyilkost-a-transferwise-vagy-a-revolut-a-nyero-328455
● Portfolio. (2021). Portfolio.hu. Forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20210928/megszolalt-az-oba-is-nem-mi-biztositjuk-a-revolutnal-elhelyezett-beteteket-502762