You are currently viewing Digitális aranyból digitális olaj – tényleg ilyen káros a környezetre a Bitcoin?

Digitális aranyból digitális olaj – tényleg ilyen káros a környezetre a Bitcoin?

Bitcoin_szucsi_levente

Szűcsi Levente

A kriptovaluták iránti kereslet – így közülük a legnagyobb piaccal rendelkező Bitcoin iránt is – évről évre folyamatosan nő és vele együtt a piacon jelenlévő bányászok száma is igencsak megemelkedett. A bányászás és a tranzakciók energiafelhasználása pedig az utóbbi években egész országokéval vetekszik. Tényleg ennyire káros a környezetünkre a Bitcoin használata és bányászata, vagy ez is csak egy újabb eszköze a bankszektornak, amivel harcolni próbál a kriptovaluták feltörekvése ellen?

A probléma háttere

A Bitcoin (BTC) blokklánc technológiájának alapelve szerint, minél többen bányásszák az adott valutát, annál inkább lesz decentralizált (és a hackerekkel szemben is biztonságosabb) maga a kriptovaluta, így ahogy nő a piac, egyre vonzóbbá válik a befektetők számára. Ugyanakkor minél több szereplő bányászik egyszerre, annál nehezebb lesz egy újabb blokkot, vagy Bitcoint kibányászni.

Ezért lehetséges az, hogy míg a Bitcoin hálózat indulásakor elegendő volt egy hagyományos otthoni számítógép egy új blokk létrehozásához vagy “kibányászásához”, ma már egész szobányi vagy csarnoknyi mennyiségű számítógépeket használ egyetlen bányász állomás. Egy ilyen “Bitcoin farm” ugyanakkor képes annyi energiát fogyasztani, mint egy közepes vagy nagyobb város.

Mennyi az annyi?

A 2021-es árrobbanásnak köszönhetően rendkívül vonzóvá vált a Bitcoin bányászat és minden addiginál többen kezdtek el a kriptovaluta kibányászásával foglalkozni. Különböző számolások átlagosan évi 120-130TWh közé teszik a bányászatból származó energiafelhasználást. Ez olyan országok éves energiafogyasztásával egyezik meg többé-kevésbé, mint Norvégia, Ukrajna, Hollandia vagy Argentína. 

A világon 163 olyan ország létezik, amelynek egyenként kevesebb az éves energiafelhasználása, mint a Bitcoin bányászatnak önmagában. És bár a Bitcoin technológiája a leginkább energiaigényes, jelenleg az összes kriptovaluta piacának ez még csak a 38-40%-át jelenti.

Mi a helyzet a bankszektorral?

Ha összehasonlítjuk az adatokat a banki szektorral, akkor azt láthatjuk, hogy a hagyományos fiat valuták elektronikus (tehát a pénznyomtatást és a pénzverést nem számolva) működéséhez szükséges éves energiafelhasználás nagyjából az 5,5-szerese a Bitcoinénak, vagyis 700TWh körül alakul. A különbség tehát hatalmas, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy míg 2021-ben körülbelül 106 millióan rendelkeztek a világon bármiféle kriptovalutával, addig a hagyományos banki rendszereket több milliárd ember használja napi szinten.

Az arányokat megerősíti az is, ha az egyes tranzakciókat vizsgáljuk. Egy átlagos Bitcoin tranzakció 1-2 ezer kWh energiát fogyaszt, míg egy hagyományos Visa tranzakció körülbelül 0,001 kilowattórát igényel (Statista, 2022). 

Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben a tekintetben más kriptovaluták sokkal hatékonyabban teljesítenek. Például az Ethereum, a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező kriptovaluta 2022. szeptember 15-én váltott a proof-of-work (PoW) mechanizmusról a sokkal energiatakarékosabb és környezetbarátabb proof-of-stake (PoS) mechanizmusra mellyel így egy tranzakció csak körülbelül 0,03 kWh energiát igényel.

Bitcoin, arany, olaj, szennyezés...

2022. szeptember 29-én jelent meg az Új-Mexikói Egyetem kutatása, melyből kiderül, hogy a Bitcoin által okozott környezeti kár értéke a saját piaci értékének 35%-a volt átlagosan 2016-2021 között, és ez a szám 2021 végére 60%-ra emelkedett. Összehasonlításképp a marhahúsnál ez az arány 33%, az olajfinomításnál 41%, és a földgázból előállított elektromos áramnál pedig 46%. Az aranynál a magas piaci értéke miatt pedig ez a szám csak 4%.

Ha azonban a valós kibocsátási értékeket nézzük, a Bitcoin önmagában felelős 70-111 millió tonna CO2 légkörbe jutásáért (University of Cambridge, 2022), mely a világon az összes kibocsátásnak csak a 0,35%-a. Ez a szám természetesen hatalmas és nem elhanyagolható, viszont elenyésző más, sokkal nagyobb iparágakhoz képest.

Mindemellett ahogy a Bitcoin árfolyama tavaly November óta több, mint feleződött és sok bányász elhagyta a piacot, a kibocsátás a becslések szerint 14%-kal csökkenhetett azóta. Ezen kívül a törekvések is folyamatosak, hogy mint ahogy bármely más területen, a Bitcoin bányászatban is egyre nagyobb arányú megújuló forrásból származó energiát használjanak a bányászathoz.

Összességében tehát, még ha szörnyűnek is tűnnek a Bitcoin környezetszennyezési mutatói, szakértő emberek folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyre zöldebbé tegyék a kriptovalutát, és ezzel is ösztönözzék a befektetőket. És bár a digitális arany koránt sem olyan fényes, mint ahogy azt sokan remélték, a technika új lehetőségeket nyitott meg a pénzügyi világ előtt és ösztönözni fogja a modern pénzügyi rendszerek reformációját.

Források:

Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI). (n.d.). Retrieved October 8, 2022, from https://ccaf.io/cbeci/index

Capital Com SV Investments Limited. Bitcoin environmental impact: Is it really bad for the environment? Retrieved October 8, 2022, from https://capital.com/bitcoin-power-consumption?utm_medium=cpc

Hart, R. (2022, September 29). Bitcoin’s Environmental Damage Is On Par With Beef, Natural Gas And Oil, Study Suggests. Forbes. Retrieved October 8, 2022, from https://www.forbes.com/sites/roberthart/2022/09/29/bitcoins-environmental-damage-is-on-par-with-beef-natural-gas-and-oil-study-suggests/?sh=1bc1bf252a11

Jones, B. A., Goodkind, A. L. & Berrens, R. P. (2022, September 29). Economic estimation of Bitcoin mining’s climate damages demonstrates closer resemblance to digital crude than digital gold. Retrieved October 8, 2022, from https://www.nature.com/articles/s41598-022-18686-8?error=cookies_not_supported&code=bf4399a1-d90c-4ccb-a6c8-6f35a1006401

Schmidt, J. (2022, May 18). Why Does Bitcoin Use So Much Energy? Forbes Advisor. Retrieved October 8, 2022, from https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/bitcoins-energy-usage-explained

Statista. (2022, April 25). Energy consumption of a Bitcoin (BTC, BTH) and VISA transaction as of April 2022. Retrieved October 8, 2022, from https://www.statista.com/statistics/881541/bitcoin-energy-consumption-transaction-comparison-visa/

A Robinhood jelenség

A történelemben eddig példátlan gyorsaságú esést produkáltak a tőzsdepiacok 2020 márciusában. Fél évvel a piaci megrázkódtatás után, - amelyhez hasonlót 1929 óta nem látott a világ,...

Olvasd el a teljes cikket!