You are currently viewing Menedzsment automatizálás – nem a jövő, már a jelen

Menedzsment automatizálás – nem a jövő, már a jelen

57366664_2402163206463616_7123357982317871104_n

Tóth Máté

Sokat hallhatjuk, hogy algoritmusok, illetve a mesterséges intelligencia helyettesítheti az alacsony képzettségű munkaerőt rengeteg területen. Arról már kevesebb szó esik, hogy a menedzsment automatizálás már napjainkban is magasabban képzett embereket szorít ki munkahelyekről. Mit tartogat a jövő a menedzserek számára? Elképzelhető, hogy projektmenedzserek munkája is automatizálható?

Mi a közös a Boltban, az Uberben, a Netpincérben és a Woltban?

Ezek a platformok mind arra szakosodtak, hogy a vásárlók és a szolgáltatást nyújtók közötti rést betöltsék. Mindannyian alkalmaznak ehhez rengeteg sofőrt, futárt, azonban menedzsert meglepően keveset. Ez úgy lehetséges, hogy rengeteg menedzsment feladatkört automatizáltak. Például ilyen feladat ezeknél a cégeknél az, hogy melyik futár vagy sofőr melyik csomagot vagy utast vegye fel. Ezt a Woltnál egy algoritmus szervezi meg, úgy, hogy megállapítja, hogy milyen messzire kell vinni az ételt, milyen nehéz a csomag, mely futároknak esik útba a csomag, és ezek alapján eldönti, hogy melyik autós, motoros, vagy biciklis futárnak adja ki a kiszállítás feladatát. A nehezebb csomagokat, főként, ha messzire kell őket vinni, akkor nagy valószínűséggel autós vagy motoros szállítja ki, ha viszont közelre kell ételt szállítani, akkor egy biciklisnek adja a feladatot. (Dániel, 2021) 

Az Ubernél egyéb, alapvetően emberek által végzett területeken is megjelent a menedzser automatizálás. A sofőröket különböző mérőszámok (pl. utasoktól kapott értékelések, hány fuvart fogad el, stb.) szerint értékeli a rendszer és azokat, akik nem teljesítenek elég jól, azt felfüggesztheti. Ha egy bizonyos időszakban előrejelzések szerint több sofőrre lenne szükség, akkor munkába hívja a sofőröket, illetve többletfizetéssel motiválja őket. (Simonite, 2015)

A menedzserek munkája átalakulóban

A mesterséges intelligencia, a chatbotok és a virtuális asszisztensek munkahelyi megjelenésével a menedzserek munkaterhelésének 69%-át már ezek a technológiák képesek lesznek elvégezni 2024-re előrejelzések szerint. (Sakpal, 2020) A menedzserek sokat foglalkoznak adatgyűjtéssel, elemzéssel, adminisztrációval, felügyeléssel, ellenőrzéssel. Ha ezeket a feladatokat helyettük algoritmusok végzik majd el, akkor a menedzsereknek sokkal több idejük lesz az önfejlesztésre, illetve a magasabb szintű, kreativitást igénylő feladataik ellátására. (Hearn, 2020)

A projektmenedzserek sem helyettesíthetetlenek

Azt gondolnánk, hogy bármennyire is fejlődik a technológia, vannak olyan feladatkörök, amelyeket semmiképp sem fog tudni megoldani. Ilyennek gondolhatjuk a projektmenedzserek munkáját. Egy iCEO-nak nevezett program azt mutatja meg, hogy ennek a feladatkörnek a részeit is képes a technológia automatizálni. A program egy nagyobb feladatot (pl. egy 100+ oldalas kutatási tanulmány elkészítése) részfeladatokra bont, és ezekhez a részfeladatokhoz felvesz szabadúszókat különböző platformokról. A program a szabadúszók munkájának koordinálását végzi. (Fidler, 2015)

Bár általában úgy gondoljuk, hogy az automatizáció új hulláma csak az egyszerű, unalmas feladatokat ellátó embereket érintheti, van példa arra is, hogy a menedzsereket is kiváltja a technológiai újítás. Érdekes, hogy ezeken a területeken épp az egyszerű, akár fizikai munkát végző emberek munkája maradt meg eddig (lásd: ételfutárok). Sok kérdés maradt a technológia határairól, azonban az már most látszik, hogy alapjában véve forgatja fel a munkaerőpiacot, és olyan területeken is megjelenik, ahol senki sem várná.

Források:

  1. Dániel, K. (2021, július 15). A cégvezető, aki itthon sikeressé tette a Wolt-ot. Növekedés.Hu. https://novekedes.hu/interju/a-cegvezeto-aki-itthon-sikeresse-tette-a-wolt-ot
  2. Fidler, D. (2015, április 21). Here’s How Managers Can Be Replaced by Software. Harvard Business Review. https://hbr.org/2015/04/heres-how-managers-can-be-replaced-by-software
  3. Hearn, S. (2020, szeptember 3). Can Managers Be Automated? TLNT. https://www.tlnt.com/can-managers-be-automated/
  4. Sakpal, M. (2020, január 23). Gartner Predicts 69% of Routine Work Currently Done by Managers will Be Fully Automated by 2024. Gartner. https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2020-01-23-gartner-predicts-69–of-routine-work-currently-done-b
  5. Simonite, T. (2015, december 1.). When Your Boss Is an Uber Algorithm. MIT Technology Review. https://www.technologyreview.com/2015/12/01/247388/when-your-boss-is-an-uber-algorithm/