You are currently viewing A tökéletes prezentáció elkészítése és előadása

A tökéletes prezentáció elkészítése és előadása

aa6

Krasznai Blanka

Manapság rengeteg prezentációt kell elkészítenünk és előadnunk, az egyetemen, a munkahelyen, vagy akár a barátainknak szórakozásból. Éppen ezért fontos, hogy a prezentáció jól strukturált legyen, esztétikailag megfeleljen az elvárásoknak, illetve a mondanivaló alátámassza és támogassa a prezentáción megjelent tartalmat, végül pedig mindezt körbeölelje egy tökéletes előadásmód.

A jól strukturált előadás összerakásához 5+1 lépésre van szükségünk.

0) Az alapvető kérdések tisztázása

Mindenekelőtt meg kell határoznunk, hogy mi a prezentáció célja: Informálás? Meggyőzés? Motiválás? Vagy akár szórakoztatás? Ehhez a meghatározott célhoz kell tartanunk magunkat a prezentáció elkészítése során. Fontos emellett felmérnünk, hogy mennyi időnk lesz magára a prezentálásra. Milyen lesz a közönségünk: a hitelességet vagy a szimpátiát kell a mondandónkkal elérnünk? Végül de nem utolsó sorba, ha lehetőség van rá, informálódjunk, hogy a prezentáció előadásához milyen technikai eszközök állnak majd rendelkezésre, lesz e presenter, hangtechnika stb. Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a válaszokat, akkor el tudjuk kezdeni a prezentáció összetételét.

1) Információgyűjtés

Ha az alapvető kérdéseket tisztáztuk, akkor első lépésként információt, anyagot kell gyűjtenünk az előadásunk megalapozásához. Ehhez gyakran használt módszerek a mindmap készítése, post-it-ek vagy lapok felragasztása, akár a falra a jobb átláthatóságért, vagy akár egy storyline elkészítése, hogy magunk is jobban átlássuk a prezentáció folyamát. Fontos, hogy az információ gyűjtésre szánjunk elég időt, hiszen ez fogja megalapozni a prezentációt!

2) Struktúra

Ha megszereztük a kellő mennyiségű információt, akkor elkezdhetjük a prezentáció struktúrájának felépítését. De hogyan tegyük össze a tartalmat?

Az első lépés egy storyline megírása. Ahhoz, hogy átlássuk a prezentáció menetét, írjuk fel sorba, hogy egyes diák miről fognak szólni, mi lesz a fő üzenetük. Fontos, hogy tartsuk magunkat ahhoz, hogy egy dia egy fő üzenetet foglaljon magába!

A storyline-t követően fogalmazzuk meg az action title-ket. Ezek egy maximum két soros kifejtései az egyes diák üzenetének, amik röviden leírják és összefoglalják a diák tartalmát. Ezeket úgy kell megírnunk, hogy a logikus felépítés mellett, ha a tartalmak nélkül összeolvassuk sorba az action title-ket, akkor értsük miről szól a prezentáció.

Ha már tudjuk, hogy az egyes diák miről fognak szólni, meg kell határoznunk az elrendezésüket, diagram szerepel majd a dián, vagy csak szöveg, egy vagy több blokkos lesz stb.

Végül de nem utolsó sorban össze kell tennünk konkrétan a dia tartalmát, ezt elemzéssel alátámasztani, majd vizualizálni.

3) Vizualizálás

Fontos a diák igényes felépítése és kinézete, mutatunk egy példát egy dia elrendezésre:

A TRACKER fontos, hogy a közönség követni tudja, hogy a prezentáció hol tart, például egy esetversenyben még az Analízisnél, vagy már a Megoldásnál járunk. Fontos, hogy a diáknak ne csak címe legyen, hanem a már említett ACTION TITLE-el induljon. Az oldalszám megjelenítése azért is fontos, hogy ha a közönségnek – vagy akár zsűrinek – kérdése van, akkor vissza tudjon hivatkozni a diára az oldalszám alapján.

Szinte minden prezentáció során szükség van statisztikai adatok bemutatására, vizualizálására. A helyes adatábrázolás a kulcsa lehet a prezentációnknak. Néhány alapszabályt kell követnünk az ábrázolás során, a közönség értse meg 5 másodperc alatt, az üzenet legyen rajta az ábrán, legyen olvasható – tehát figyeljünk a színekre és a betűméretre. Fontos, hogy az üzenetnek és az adatoknak megfelelő diagrammot válasszunk, például, ha az arányokra akarjuk felhívni a közönség figyelmét, használjunk kördiagrammot!

4) Gyakorlás

Az előadást nélkülözhetetlenül meg kell előznie a gyakorlásnak. Fontos a szöveg megírása, ha 10 percnél kevesebb időnk van a prezentálásra, akkor érdemes szó szerint leírni a mondanivalónkat, ha 10-30 perc között akkor részletes vázlatot érdemes írnunk, viszont, ha fél óránál több idő a prezentáció, akkor elég csomópontokban összeszedni azt. Fontos, hogy a prezentálás előtt gyakorlásként elmondjuk a szövegünket magunknak, illetve közönség előtt is, családunknak, barátainknak.

5) Az előadás

Mint említettük, mielőtt előadunk, érdemes felmérni a terepet, milyen az elrendezés, mekkora a mozgásterünk, milyen messze van a közönség, és ezt a célközönséghez és az üzenethez igazítani. Az előadás előtt fontos megbizonyosodnunk arról, hogy a technika működjön, és lehetőség szerint próbáljunk a helyszínen is. 

Az előadás során figyelnünk kell számos dologra. Az előadáshoz hozzátartozik a megfelelő öltözet, fontos, hogy az előadás és a prezentáció stílusához válasszunk ruhát! Ha csapatban adunk elő, fontos a csapategység, amit egy szín, egy minta, vagy egy kiegészítő segítségével tudunk kiemelni. Az előadás során fontos a szemkontaktus a kapcsolat kialakítására, a hallgatóság bevonására. A gesztusok és az alapállás meghatározzák a prezentáció és az előadó megítélését. Fontos, hogy olyan helyzetben álljunk, ami komfortos számunkra, legyen nyitott testtartásunk és arccal a közönség felé nézzünk. Jótanács, hogy mindig fogjunk valamit a kezünkbe, legalkalmasabb erre a presenter, de ha ez nincs, akkor például egy tollat, hiszen ennek a segítségével kordában tudjuk tartani gesztikulációnkat. Kezünkkel ne kalimpáljunk, a mozdulataink legyenek lágyak és minimálisak. 

És ami talán a legfontosabb, legyünk magabiztosak! Ha nem érezzük magabiztosnak magunkat, tegyünk úgy, mintha magabiztosak lennénk egészen addig, amíg el nem hisszük magunkról!

„If you feel like you shouldn’t be somewhere: Fake it. Do it not until you make it – but until you become it.” – Amy Cuddy – TEDGLOBALl2012