You are currently viewing Mezőgazdaság 4.0 – az agrárium jövője

Mezőgazdaság 4.0 – az agrárium jövője

mezogazdasag-judak.jpg

Judák Jusztina

A digitalizációs trendekkel kapcsolatban leginkább az iparban elért eredményekről hallhatunk, azonban fejlődés egyaránt érinti a mezőgazdaság területeit is. A növekvő élelmiszerigényhez a termelésikapacitásnak egyaránt igazodnia kell, amely elengedhetetlenné teszi a folyamatos fejlődést. Emellett a klímaváltozás jelentős akadályok elé állítja a gazdaságokat, amelyre szintén megoldásokat nyújthat a technológiai fejlődés.

Mezőgazdaság 4.0

A mezőgazdaság 4.0 az adatalapú gazdaságra, valamint a digitalizációra épül. Az egyre inkább változó, valamint helyenként eltérő természeti adottságokhoz a növénytermesztésnek alkalmazkodnia kell. Ehhez nyújt megoldást a technológia. Rengeteg IT terület helyet kap ma már a mezőgazdaságban, mint az adatalapú döntéshozatal, térinformatika vagy mesterséges intelligencia.

Adat alapú gazdaság

A növénytermesztéssel kapcsolatban rengeteg adat gyűjthető, mint az időjárási körülmények, talaj tulajdonságai, ezek az adatok pedig lehetővé teszik az adatalapú döntéshozatalt a mezőgazdaságban. Az adatok gyűjtéséhez elsősorban szenzorokat használnak, emellett egyre inkább elterjedt a drón-használat is. A precíz adatgyűjtésnek köszönhetően a következő felhasználási szint a mesterséges intelligencia. A gépi tanulás egyik felhasználási területe például a kártevő felismerés.

A robotizáció térnyerése

A digitalizáció legjelentősebb területe az agráriumban a robotizáció megjelenése. Részben a szektorban felerősödő munkaerőhiányra is megoldást adhat a termelőgépek technológiai fejlesztése. Az ismertebb mezőgazdasági gépgyártó cégek, mint a New Holland vagy a John Deere már fejlesztettek ki többek között önvezető traktorokat. A robotizációnak köszönhetően a mezőgazdaság hatékonysága is növekedni fog a jövőben.

Az okos gazdálkodás hátránya, hogy nagy beruházást igényel. Emiatt ezek a megoldások még széleskörben nem elterjedtek. Fokozatosan azonban hazánkban is kezdenek megjelenni a precíziós megoldások, valamint az ezt elősegítő állami támogatások.

Források:
Farkas, Gábor; Magyar, Péter; Molnár, András; Zubor-Nemes, Anna (2020) Adatbányászati módszerek alkalmazás a mezőgazdaságban – a gépi tanulás felhasználási lehetőségei, Gazdaság, 64. évfolyam, 1. szám, 15-24.o.
IoT Zóna (2020) Digitális mezőgazdaság: az azonnali információ a jó üzleti döntés alapja, Letöltve: https://iotzona.hu/agrar/digitalis-mezogazdasag-az-azonnali-informacio-a-jo-uzleti-dontes-alapja Utoljára letöltve: 2021.05.19.
Magó László (2019) Robottraktorok alkalmazásának gépesítésre és géphasználatra gyakorolt hatása, Mezőgazdasági technika, 60. évfolyam, 9. szám, 2-7 o.
IoT Zóna (2020) Mezőgazdaság 4.0: úton a digitális forradalom felé, Letöltve: https://iotzona.hu/agrar/mezogazdasag-40-uton-a-digitalis-forradalom-fele Utoljára letöltve: 2021.05.19.
Pólya Árpád, Varanka Mariann (2020) Mezőgazdaság 4.0 – a jelen, Agrotrend.hu, Letöltve:https://www.agrotrend.hu/innovacio/precizios-gazdalkodas/mezogazdasag-40–a-jelen, Utoljára letöltve: 2021.05.19.