You are currently viewing Ajtót nyitunk az innovációnak –  Interjú Fischer Andrással, az OTP Bank Innovációs vezetőjével

Ajtót nyitunk az innovációnak – Interjú Fischer Andrással, az OTP Bank Innovációs vezetőjével

innovacios-retkes.jpg

Retkes Ádám

Kiemelt vállalati partnerünk, az OTP Bank már több éve támogatja az EVK Szakkollégium működését szakmai előadásokkal, tréningekkel, valamit rendszeres üzleti esetekkel látja el a Business Projektjeinket. Az OTP Bank vezető hitelintézetként betekintést adott nekünk a nagyvállalati innováció világába. Fischer Andrással, az OTP LAB vezetőjével beszélgettünk.

Olvashattunk már a Portfolio hasábjain az OTP LABról, de mit jelent pontosan, hogy az OTP Innovációs központja vagytok?

Az OTP LABban az OTP Bank innovációs csapata fejleszti a jövő banki szolgáltatásait szakértő munkatársakkal, startupokkal együtt dolgozva. 2017-ben jött létre az OTP LAB, tevékenységünk igen sokrétű:

Létrehoztunk egy Innovációs Bankfiókot, minden fiókhálózati ötletet itt tudunk kipróbálni az ügyfelekkel. Ez az első készpénzmentes fiók a Bankban. Az egész fiók a tanácsadói szemléletet tükrözi, itt komoly szakértelmet igénylő szolgáltatásokat nyújtunk.

Belső innovációs tevékenységünk részeként megalkottuk az Idea Portalt. Az Idea Portalon keresztül a kollégák számára hirdetünk ötletversenyeket választott témákra. Az ötletgazdákat díjazzuk, és az ötletek mentorálást kapnak.

Fontos sarokköve a külső innovációs tevékenységünknek az OTP Startup Partner Program, mely nemzetközi, így a világ bármely országából jelentkezhetnek rá startupok. Csoportszinten 11 országba hozunk be technológiai vagy üzleti újdonságokat a Programon keresztül. Segítünk lebonyolítani pilotokat, valamint finanszírozzuk is ezeket a teszt projekteket. Akikkel sikeres pilot időszakot zárunk, később hosszú távon is együtt dolgozunk.

Robotizáció: Ez a legújabb tevékenységünk. Minden manuál-intenzív folyamatot szoftverrobotokkal igyekszünk elvégeztetni.

Mennyire sikerült eddig implementálni a külső és belső innovációs ötleteket?

Az Idea Portalon keresztül a kisebb, inkrementális ötletek kifejezetten működnek. Jobbnál jobb a hasznosulási arány. A legutóbbi ötletversenyen is közel húsz ötlet került kiválasztásra, amelyek megvalósítása folyamatosan zajlik.

Startupokkal történő hosszú távú együttműködésre is számos példánk van. Van, hogy lincenceket vásárolunk tőlük, közös fejlesztési projektre is volt példa, vagy a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelőn keresztül van lehetőségünk befektetni is egy-egy startupba.

Az OTP LAB jelenti a Bankon belül az első belépési pontot. Az OTP LAB feladata, hogy megfogja a Startupok kezét, és ajtót nyisson nekik a Bank felé.

Ha most fiatal startupper vagyok, honnan tudom, hogy a vállalkozásom beleillik-e az OTP Startup Partner Programba?

A Startup Partner Program érett, scale-up fázisban lévő cégekre fókuszál elsősorban a pénzügyi és/vagy technológiai szektorban. Olyan cégekre, akiknek van több ügyfele, érett terméke, nagyvállalati együttműködési tapasztalata.

Milyen vállalatokkal segítitek a programban résztvevő Startupok munkáját?

Vállalati partnereink közé tartozik a MasterCard, Microsoft, Panorama by McKinsey, Fintech London, AWS például, akik szakmai tanácsokkal, kedvezményes szolgáltatásokkal és kapcsolati tőkével támogatják a startupokat.

Ha ki akarom próbálni magam az innovatív megoldások bevezetésében, és érdekelne a startupokkal közös munka, hogyan tudok hozzátok jelentkezni? Mit vártok egy jelentkezőtől?

Alapvetően képzési területtől függetlenül várunk kollégákat a gyakornoki programunkba. Nem számít, hogy közgazdász, műszaki vagy jogi tanulmányokat folytatsz, a lényeg a téma iránti érdeklődés. Előnyt jelent, ha gyorsan tanulsz, mert kutatási, robotizációs fejlesztési és rendezvényszervezési feladatok is várnak. Természetesen minden innovációs gyakornokunk munkáját egy szenior mentor támogatja, így biztosítjuk, hogy sok releváns tapasztalatot szerezz nálunk. Talán ennek köszönhető a gyakornoki programunk népszerűsége