You are currently viewing Beköszöntött az esetverseny új korszaka

Beköszöntött az esetverseny új korszaka

esetverseny-forgacs.jpg

Forgács Benjámin

A 2020-as év az élet számtalan területén, így a szakmai versenyeken is nagy változásokat hozott. A személyes jelenlétet és kitartó csapatmunkát igénylő esetverseny új értelmezést nyert. Az ilyen jellegű versenyek menetét a szervezőknek lényegesen át kellett alakítaniuk, hogy az új helyzet miatt a kötelezően betartandó óvintézkedéseknek maximálisan megfeleljenek, ezzel biztosítva a résztvevők egészségének megőrzését a verseny színvonalának fenntartása mellett. A fizikai térből az online térbe való áttelepülés következtében számos informatikai és technikai kihívással kell szembenézniük a szervezőknek és a versenyzőknek is, mely jelentősen újradefiniálta az esetverseny alapvető értékeit az érintetteknek.

Az esetversenyre való igény kialakulása

Az esetoldással a legtöbb hallgató a felsőoktatásban eltöltött pályafutása alatt szemináriumi tevékenységként biztosan találkozik. Az esettanulmányok feldolgozásának a szemináriumi kereteken túlmutatóan is nagy jelentősége van, ugyanis a vállalatok előszeretettel keresik esetoldó versenyek segítségével a kiváló problémamegoldó és stratégiaalkotó embereket, hogy őket később potenciális munkavállalóiknak tudhassák. Az esettanulmányi megmérettetések az egyetemisták körében igen népszerű kihívásokként vannak definiálva, így mindig is nagy volt az érdeklődés irántuk. Bármilyen rosszul, vagy csak részben strukturált üzleti problémáról is van szó, a jó esetoldók hatékony elemzéssel képesek megérteni a problémát és annak okozóját, majd egy átgondolt stratégiát alkotva igyekeznek megoldani azt. 

Az OEV jelentősége

Az Országos Esettanulmány Verseny a régió legmeghatározóbb esetoldó megmérettetése, amely több mint 20 éves múltra tekint vissza. A köztudatban OEV-ként emlegetett versenyen évről évre 200-300 hallgató vesz részt, hogy bizonyíthassa kiváló problémamegoldó képességét. A versenyre jelentkező hatalmas mennyiségű hallgató következtében több hazai vállalat is kiemelt érdeklődéssel követi az eseményt, akik többek között támogatják a rendezvény megvalósulását és szakmai zsűrit delegálnak. A legnagyobb vállalatok adják azt a problémát – az esetet- melyet a csapatoknak meg kell oldani a verseny során.

Koronavírus hatása a versenyre

2021-ben 22. alkalommal rendezik meg az eseményt, de már a tavalyi 21. OEV-nek is hibrid formában kellett megvalósulnia a koronavírus járvány miatt. A több mint 300 jelentkező koordinálásához kapcsolódó feladatok jelentős része – az első forduló – a vírus hazai megjelenése előtt, februárban offline módon lezajlott, viszont a döntő már hibrid formában került megrendezésre. A 21. OEV lezárását követően számítani lehetett rá, hogy a következő verseny megrendezésében mind stratégiailag, mind operatív szempontból új eszközökhöz kell folyamodni.

A XXII. OEV

A 2020-as évi tapasztalatokat felhasználva a 22. Országos Esettanulmány Verseny szervezése már az előző évi lezárását követően rögtön elkezdődött.  Versenyzői és támogatói visszajelzések következtében a verseny struktúrájában apróbb változások történtek. Az egyik kiemelendő feladat volt 2020-hoz képest, hogy felkészült stratégiával rendelkezzen a szervezőcsapat a teljesen online lebonyolításhoz.
Újfajta szakmai programok épültek be a verseny menetébe, hogy az esemény szakmai színvonala tovább emelkedhessen. Az esetadó cégek szakmai előadást tartanak a versenyzők számára, valamint a döntőbe bejutó versenyzők exkluzív esetoldó tréningen való részvétellel gazdagodhatnak egy nemzetközileg elismert tanácsadó cég jóvoltából. A helyzetre való tekintettel biztosítják mindenki számára az online részvételi lehetőséget, sőt már most kijelenthető, hogy az idei verseny elsődleges színtere az online tér lett.

Korszerű IT megoldások és az online tartalmak biztosítják a magas színvonalat

A rendezvény megvalósíthatóságának biztosítása érdekében digitális stratégiát alakított ki a szervezőcsapat, melynek célja a működés online térben való gördülékeny áthelyezése volt. Elsőként még ősszel teljesen megújult a verseny weboldala, az oev.hu, melyet az elmúlt hónapok alatt több mint 3500 alkalommal látogattak meg, ebből kicsit több mint 2800 alkalommal a regisztrációs időszak alatti két hétben.
A weboldal mellett megújultak a közösségi média felületei is az OEV-nek, valamint létrejött külön Instagram oldal is, így már 3 közösségi médiafelületen is képviseli magát az esetverseny. A frekventált tartalom gyártásnak következményeként megugrott a verseny követőinek száma minden közösségi média felületen.
Ráncfelvarrás történt a regisztrációs folyamatban, valamint a versenyzőkkel való interakció során is új eszközök kerültek alkalmazásra. A csapat innovatív kollaborációs eszközöket és új informatikai megoldásokat vetett be a hatékony működés érdekében.

Mégis a legnagyobb kihívást és változást a verseny online rendszerben való lebonyolítása jelenti. Ezt a szervezőcsapat gondosan előkészítette annak érdekében, hogy a 22. Országos Esettanulmány Verseny a lehető legprofesszionálisabb élményt biztosíthassa.