2008, EVK szakkollégium… új taggal bővült a kinizsi kollégium. Kollár Péter lelkes Újonnan Felvettként ekkor még nem is sejtette mennyi lehetőség vár rá másodéves gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatóként.

Ahogy a fenti cím is mondja, ő volt az, akinek sikerült elnyernie szakkollégiumunk Business Projectek királya címet. Immár nagy jelentősége van ezeknek a projekteknek minden aktív tagunk életében, hiszen lehetőségünk nyílik kipróbálni magunkat egy-egy multinacionális cégnél, ügynökségnél vagy éppen tanácsadó cégnél mondhatni, gyakornokként. Ez remek alkalmat jelent egy egyetemista számára, hogy még a munkaerőpiacra lépés előtt tapasztalatokat szerezzen, kapcsolatokra tegyen szert, és szuper élményeket gyűjtsön.

Interjúalanyom, Kollár Peti hamar észrevette a már csak „BP”-ként elhíresült Business Projectekben rejlő lehetőségeket, és sikerült EVK-s pályafutása során 5 izgalmas projektben részt vennie. Elmondása szerint mind az AT Kearney, mind a McKinsey, BCG, Mol és Nestlé projekt nagyon hasznosnak és érdekesnek bizonyult. A továbbiakban egyenként is mesélt nekem némelyikről, illetve bővebben kifejtette Peti, hogy milyen fordulópontjai voltak a fenti BP-knek.

Melyik projektet tartottad a legizgalmasabbnak mind közül? Miért éppen ez az, amit a legnagyobb kihívásnak éreztél?

Az 5 Business Project közül az AT Kearney-nál töltött idő tűnt a legnagyobb felelősségű munkának. A projekt során ugyanis egy valós ügyfelet kaptunk, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósággal (NMHH) kellett együtt dolgoznunk. Ezen cégnek kellett lényegében tanácsadói munkát végeznünk, azonban a projekt annak ellenére, hogy sokat tanultunk belőle, mégis sikertelenséggel zárult. Az ügyfelet sajnos nem sikerült végül megnyerni, de a munkafolyamat során sok hasznos feedbacket kaptunk, és külön érdekesség, hogy jelenlegi munkahelyemen, a Vodafone-nál az itteni projektben résztvevő munkatársakkal kell együtt dolgoznom az NMHH-tól.

Most, hogy ismerjük a leghasznosabbnak kitüntetett projektet, kíváncsi lennék arra is, melyik volt az, amelyik legkevésbé tetszett. Tudnál pár gondolatot megosztani velünk ezzel kapcsolatban?

Különösebben nem volt olyan projekt, amit ne élveztem volna. Mindegyik nagyszerű lehetőség, és hasznos tapasztalatszerzés volt számomra. Amivel kapcsolatban talán a legtöbb kritika érkezett, az a McKinsey projektünk volt, mert a többihez képest nagyon elméleti oldalról közelítette meg a feladatokat. Itt elektronikus pénzügyi tanácsadással foglalkoztunk, viszont nem volt a háttérben valós ügyfél, így főleg elméleti tudást tudtunk elsajátítani.

Sokat hallani mostanában, hogy a BCG-nél dolgozni nagy kihívás. Hogy érezted magad a BCG Business Projekt során?

Nagyon jól éreztem magam, és itt is izgalmas kihívásokkal szembesültünk. A Brokernet sikerének titkát próbáltuk megfejteni, ami során változatos feladatokat kaptunk. Több próbavásárláson is részt vettünk, és lehetőségünk volt belekóstolni az interjúkészítésbe is. A kutatás szintén jó tapasztalatszerzési lehetőség volt, hogy egy másik cég és egy más típusú munkát is kipróbálhassak a 2011-2012-es évemben.

Volt-e olyan projekt, ami segítette a későbbi életed is valamilyen formában? Az itt megszerzett tudásokat mennyire tudtad kamatoztatni?

Amit közvetlenül sikerült hasznosítanom az a Mol projekt kapcsán nyilvánult meg leginkább. Az elektromos autókról és azok esetleges hatásairól kellett információkat gyűjtenünk. Ezzel kapcsolatban vizsgáltunk sok tendenciát, azzal kapcsolatban, hogy milyen hatásai lennének ezen járművek népszerűvé válásának az olajiparra. Az eredmény meglepő volt, ugyanis a Mol számára az elektromos autók bevezetése lenne a legkevésbé kívánatos a komplikált töltések miatt. Minden más környezetkímélő megoldással vagy egyéb alternatív meghajtású autó bevezetésével is jobban járnának a kutak, mint elektromos autók esetében. A projekt témáját később magam is felhasználtam, ugyanis a diplomamunkámat is az olajiparról írtam, így ez a projekt sok felhasználható információt, átfogóbb képet biztosított számomra.

Nem érezted megterhelőnek ezt a sok BP-t? Milyen egyéb EVK-s elfoglaltságra volt mindemellett időd és energiád?

Soha nem éreztem, hogy túlterhelt lennék a BP-k miatt. Mindig volt mellettük időm további EVK-s kurzusokon és tréningeken részt venni, amiket szintén nagyon élveztem. Tény, hogy általában a Business Projektek esetében éreztem azt, hogy a legtöbb gyakorlati tapasztalatot szereztem, de emellett minden más is belefér az ember életébe. A kurzusok, tréningek mellett bizottsági tag és szakmai vezető is voltam, sok esettanulmány versenyen vettem részt és persze mindig jutott idő a szuper EVK-s közösségi programokon való résztvételre is.

Manapság egyre többen töltenek minimum egy félévet külföldön. Te éltél-e ilyen lehetőséggel?

Igen, egy félévet Norvégiában tanultam, ami szintén hasznos volt abból a szempontból, hogy további tapasztalatokat gyűjtsek. Ráadásul a külföldi utak mindig izgalmasak és lehetőséget nyújtanak, hogy még nagyobb kihívásokkal szembesülhessünk. Szerencsére itt sem hagyott el a BP-k iránti szeretetem, hiszen itt is részt vettem egyen, ezzel is bővítve a gyűjteményt.

Hogy érzed, mik voltak a legnagyobb előnyei a BP-knek? Miért tanácsolnád leginkább a jövő nemzedékének az ezeken való részvételt?

A lista hosszú lenne, de igyekszem rövidre fogni. Nincs annál jobb érzés, mint mikor az első tényleges állásinterjúdon egy oly projektről beszélhetsz, amin részt vettél, az interjúztatókon is látszik az érdeklődés ezzel kapcsolatban, és tudod, hogy a többi jelölt valószínűleg nem rendelkezik hasonló tapasztalattal. Sokszor tapasztaltam, hogy az EVK-s tevékenységek szerves részét képezik egy-egy felvételnek, és sokat dob egy önéletrajzon az, ha ezekhez hasonló tapasztalatok szerepelnek a papíron.  Mindezen túl azért is javasolnám az ifjú EVK-soknak a BP-k kipróbálását, mert sok élménnyel gazdagodhatnak, és a későbbi munkahelyükön is előnnyel indulhatnak a megszerzett tudás birtokában.

Az interjú során számomra is világossá vált, hogy akik igazi szenvedéllyel csinálják a Business Projekteket, azok valóban boldogulni fognak az egyetem után is. Petit látva egyértelmű, hogy javára váltak az EVK-s évek, és nagy örömmel tölt el engem is, hogy egy ilyen közösségnek lehetek a tagja.

Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy aki érez magában elszántságot és motivációt, az ne hagyja ki az egyetemi éveinek az ezekhez hasonló lehetőségeit. Végezetül minden olvasó emlékezetébe vésném, ami Peti kapcsán is megfigyelhető. Ne féljünk a kihívásoktól, és mindig tartsuk szem előtt: „work hard play hard”, és máris minden elérhető lesz számunkra! 

Cikk szerzője: File Petra

2015. 11. 06.